Közel 2000 új régészeti lelőhelyet találtak a Google Földdel

2011.02.08. 09:42
Ausztrál régészek rengeteg új lelőhelyet találtak Szaúd-Arábiában az egy perc alatt letölthető és ingyenes Google Föld segítségével. Számos olyan helyen találhatunk régészeti információkat a világban, ahol nem lehetséges az ásatás. A politika, a terep és a költségvetési források szűkössége teszi nehézzé a professzionális feltárást.

David Kennedy, a Nyugat Ausztráliai Egyetem kutatója 1240 négyzetkilométernyi területet nézett át a Google Föld segítségével, megkerülve a királyság biztonsági előírásait. 1977 lehetséges lelőhelyet azonosított, sőt – a New Scientist szerint ­– megkérte egy, az országban élő barátját, hogy készítsen fotókat ezekről a helyekről, hogy biztosan megállapítható legyen, hogy ember által épített tárgyakról van-e szó. A pontos módszertant publikálta a Journal of Archaeological Sciences hasábjain.

„Sosem voltam Szaúd-Arábiában. Nem könnyű bejutni ebbe az országba” – mondta David Kennedy a New Scientistnek. Összehasonlítva a képeket azokkal struktúrákkal, amiket Jordániában látott, a kutató úgy gondolja, a leletek akár 9000 évesek is lehetnek, de mindenképpen szükséges még a „szárazföldi” megerősítés. „Csak a Google Föld használatával lehetetlen megállapítani, hogy egy 150 éves beduin építményt találtunk, vagy egy tízezer éveset.” – mondta.

A leletek közül 1082 valószínűleg úgynevezett „medál”: jellegzetes, könnycsepp alakú kősír az ősi Arábiából.  • Hírek
  • Személyi kölcsön