Egyre több nő hal meg tüdőrákban

2011.02.09. 14:17
A tüdőrákos halálozás a nők körében csaknem minden európai országban emelkedik - derült ki a legújabb nemzetközi kutatásból, amelynek eredményeit az Annals of Oncology című folyóiratban tették közzé szerdán.

A kutatók az Egészségügyi Világszervezet 1970 és 2007 közötti adatait elemezték, hogy megjósolják az idei rákos halálozási mutatókat. Becsléseik szerint 2011-ben Európa 1,3 millió lakosa hal meg daganatos betegségben, ez 6 százalékos csökkenést jelent a nők és 7 százalékos apadást a férfiak esetében.

Az előrejelzések szerint csökken a rákos halálozás olyan tumorféleségek következtében, mint a gyomor-, méhnyak- és prosztatarák, vagy a leukémia. Ugyanakkor Európa-szerte emelkedik majd a nők tüdőrákos halálozása, kivéve Nagy-Britanniát, ahol több éves növekedés után stagnálás várható, bár az Egyesült Királyságban, akárcsak Lengyelországban, több nő hal meg tüdőrákban, mint emlődaganatban. Az európai férfiak körében viszont folyamatosan csökken a tüdőrákos halálozás.

Az európai trendek nagyon hasonlítanak az egyesült államokbeli folyamatokhoz, ahol emelkedni kezdett a tüdőrákos halálozás a nők körében.

A tüdőrákos halálozás növekedését az európai nők körében részben kulturális tényezők magyarázzák. A nőknek nehezebb abbahagyniuk a dohányzást, mivel ahogy lemondanak a cigarettáról, azonnal 3-4 kilogrammal növekszik a testsúlyuk. Esetükben inkább pszichológiai addikcióról van szó. Európában a nők csak az 1960-1970-es években kezdtek el tömegesen dohányozni, ennek következtében emelkedik most a tüdőrákos halálozás.  • Hírek
  • Bankszámla