Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Még nagyobb a világ legnagyobb hala

2011.02.09. 10:29
A világ legnagyobb jelenleg élő halfaja, a cetcápa (Rhincodon typus) még hatalmasabb lehet, mint eddig feltételezték - állítják ausztrál kutatók, akik a Journal of Fish Biology című szaklapban jelentették meg tanulmányukat.

A cetcápa, vagy bálnacápa átlagos testhossza 4-6 méter, de előfordulnak ennél jóval nagyobb példányok is, amelyek akár 18-20 méteresre is megnőhetnek. A sekély vizekben planktonnal és garnélaszerű tengeri gerinctelen állatokkal, krillekkel táplálkozik. Hatalmas méretei ellenére mégsem ragadozó, a vízből szűri ki az állati planktont: kitátja a száját, amelyen keresztül befolyik a víz, tele milliónyi apró élőlénnyel. A plankton a szájában marad, a víz pedig a kopoltyúnyílásain keresztül távozik.

A cetcápa méreteit eddig hagyományosan, mérőszalaggal próbálták meghatározni, vagy szemre felbecsülni, esetleg fotogrammetriával, azaz fényképfelvételek alapján igyekeztek megállapítani.

Cetcápa
Cetcápa

A Queenslandi Egyetem, a Tengeri Megafauna Alap, valamint Ausztrália Tudományos és Ipari Kutatási Szervezete, a CSIRO szakemberei, akik Mozambik partjainál, az Indiai-óceánban, kutatnak, új eljárást alkalmaztak. A kamera mindkét oldalán, egymástól 50 centiméter távolságban egy-egy lézermutatót szereltek fel; a két kivetített pont közötti távolság fix léptéket jelent, amely alapján nagyobb pontossággal meg lehet határozni a cetcápa testhosszát.

A felvételek a cetcápák méretén túl segítenek többet megtudni a rejtélyes állatról. Az eljárás alkalmas az egyedek azonosítására, ugyanis minden bálnacápa oldalát egyedi foltminta díszíti.

Jó nagy hal
Jó nagy hal

Jelenleg fogalmunk sincs például arról, hogy mennyi ideig élnek a bálnacápák. Előfordulhat, hogy akár száz évig is elélnek. Ha rendszeres időközönként megmérjük ugyanazokat az egyedeket, esetleg kideríthetjük, hogy milyen idős lehet egy 20 méteres cetcápa - hangsúlyozta Christopher Rohner kutató.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek