Gál
3 °C
16 °C

A testi fájdalom függ attól is, mit látunk közben

2011.02.10. 15:09
Kevésbé fáj az injekció, ha látjuk közben testünket, mutatta ki a a University College London kutatóinak vizsgálata, amibe 18 önkéntest vontak be.

A tesztekben a fájdalom élménye és annak agyi reprezentációja közti kapcsolatra voltak kíváncsiak a kutatók. A résztvevőknek hőpróbát kellett kiállniuk, amelyben a kezükhöz érintett fémszonda hőmérsékletét fokozatosan emelték. Amint a vizsgálati alany fájdalmasnak érezte a meleget, elvették kezétől a szondát, és feljegyezték a hőmérsékletet. A teszt lehetővé teszi a fájdalomtűrés mérését, egyúttal megbízhatóan jelzi, hogy mikor aktiválódnak a fájdalmat jelző agyi útvonalak.

Az alapkísérletet követően tükrökkel módosították, hogy mit lát a teszt közben az önkéntes. A kutatók úgy találták, hogy a résztvevők átlagosan 3 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletnél éreztek fájdalmat akkor, amikor kezüket figyelték a tükörben, követve a fájdalmat okozó műveletet, ahhoz képest, amikor csak egy fakockát láttak ugyanott.

Haggard szerint téves az a felfogás, hogy kevésbé fáj például egy injekció vagy vérvétel, ha közben elfordítjuk a fejünket, mert vizsgálataikból éppen az derült ki, hogy fájdalomcsillapító hatása van, ha látjuk testünket, miközben a behatás éri. Ennek alapján a professzor azt javasolja, hogy ilyen esetben nézzük a karunkat, de lehetőleg úgy, hogy ne lássuk közben a tűt.

Egy további kísérletben konvex tükröket alkalmaztak, amelyek segítségével felnagyítva láthatták az önkéntesek a kezüket. Ebben az esetben a részvevők magasabb hőmérsékletet toleráltak, mint normál méretnél. A tesztet megfordítva is megismételték, a kicsinyítő tükrön át követve az eseményt: csökkent a fájdalomtűrés, alacsonyabb hőmérsékletnél jeleztek fájdalmat az alanyok.