Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Már a neandervölgyiek is kiöltöztek

2011.02.22. 15:37

Már a neandervölgyi ember is cicomázta magát: madártollakkal igyekezett csinosítani az öltözékét negyvennégyezer évvel ezelőtt - állítja egy olasz kutató.

Marco Peresani, a Ferrarai Egyetem paleontológusa a Verona melletti Fumane-barlangban madárcsontoknak és a neandervölgyi ember csontjainak keverékét fedezte fel, összesen 660 darabot - olvasható a New Scientist tudományos hírportálon. A leletek között jelentős számban kerültek elő olyan szárnycsontok, amelyekről lekaparták a tollakat - mintha a neandervölgyi szántszándékkal távolította volna el azokat.

Hogy mire kellettek a tollak? Marco Peresani szerint három kézenfekvő magyarázat lehetséges: vagy étkezési céllal, vagy fegyverkészítéshez, vagy dísznek. Az olasz paleontológus az első lehetőséget elveti, mivel olyan madárfajokról van szó, amelyek igen szűkös élelemforrásként szolgálhattak, a tollakkal ellátott nyílvesszőket pedig még nem találták fel. Így kizárásos alapon a tollak vagy kultikus célokra kellettek, vagy cicomaként szolgálhattak.

A tollakkal díszített öltözék hétköznapi viseletként aligha lehetett túl praktikus, ezért - mint Peresani feltételezi - a cifra ruhákat különleges alkalmakkor viselhették. Ebből az olasz paleontológus arra következtet, hogy a neandervölgyi ember kulturális vonatkozásban semmivel sem maradt el a Homo sapienstől.