Konrád
4 °C
17 °C

Befolyásolhatja a szívkockázatot, hogy mikor jelentkeznek a menopauza tünetei

2011.02.25. 13:50

Kisebb lehet a szívroham kockázata a későbbiekben azoknál a nőknél, akiknél már a menopauza kezdetén jelentkeznek hőhullámok és éjszakai izzadás - közölték amerikai kutatók.

Azoknak a nőknek pedig, akiknél csak a menopauza későbbi szakaszában fejlődnek ki ezek a tünetek, nagyobb lehet a szívkockázata - írták a Menopause című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

Mint JoAnn Manson, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa nyilatkozatában kiemelte, tanulmányuk megerősítette, hogy a korai menopauza klasszikus tüneteinek megjelenése nem jelenti a szívroham és a szélütés kockázatának emelkedését a jövőre nézve.

A kutatók eredményeiket a Women's Health Initiative elnevezésű, 2002-ben lefolytatott nagyszabású felmérés adatainak újabb elemzésével kapták. Az eredeti vizsgálat arra keresett választ, hogy a hormonpótló terápia (HRT) miként befolyásolja a nők egészségét. Az akkori megállapítások szerint a HRT növeli a mell- és petefészekrák, valamint a szélütés kockázatát az idősebb nőknél, ezért az orvosok azóta óvatosabban alkalmazzák a hormonkezelést.

Mason és kutatótársai elemzésükben úgy találták, hogy a vizsgálatban részt vevők közül azoknál a nőknél nem volt nagyobb a szívroham és a szélütés kockázata, akiknél a hőhullámok és az éjszakai izzadás korán, a menopauza kezdetén jelentkezett. Sőt a szív-és érrendszeri kockázat csökkenését mutató eredményeket is kaptak: 17 százalékkal kisebb volt a szélütés veszélye és 11 százalékkal a szívrohamé azoknál a nőknél, akiknél korán jelentkeztek a menopauza tünetei, ráadásul a bármely okból bekövetkezett halál valószínűsége is alacsonyabb volt a körükben 11 százalékkal.

A kutatók szerint négy nőből háromnál a menopauza korai szakaszában jelentkeznek a jellegzetes tünetek.