Gyöngyi
4 °C
13 °C

Még egy napot az űrben tölt a Discovery

2011.03.01. 09:36
Március 8-án tér vissza utolsó útjárl a Discovery űrsikló, így az űrhajósoknak több idejük marad a szerelési munkálatokra, és látványos fotókat készíthetnek az űrállomásról, amelyre egyszerre három űrhajó lesz felcsatlakozva.

A Discovery két amerikai asztronautája, Stephen Bowen és Alvin Drew keddre virradóra hat és fél órát tartózkodott a nyílt űrben. Első űrsétájuk során előkészítették a terepet egy többfunkciós tárolómodul felszerelésére, amelyet az amerikai űrrepülőgép szállított az űrbázisra.

Az űrhajósok komoly műszaki problémákkal szembesültek. A NASA szerint a Kupola modulon felmondta a szolgálatot egy robotkar vezérlőegysége. Az asztronauták nem várták meg a berendezés újraindítását - ez 30 percet vett volna igénybe -, és úgy döntöttek, hogy a Destiny labormodul pótvezérlőpaneljével végzik el a munkát. A nehézségek ellenére sikerült végrehajtaniuk az összes tervbe vett feladatot, és arra is volt idejük, hogy a japán űrhajózási hivatal megbízásából megtöltsenek űrvákuummal egy fémhengert, amelyet egy japán múzeumban állítanak ki.

A NASA úgy döntött, hogy a tárolómodul beüzemeltetése miatt egy nappal meghosszabbítja a Discovery misszióját. Az utolsó napot kihasználják arra is, hogy egyedülálló fényképeket készítsenek az ISS-ről, amelyre a Discoveryn kívül egyszerre három - egy orosz, egy európai és egy japán - teherűrhajó lesz rácsatlakozva.

A Discovery utolsó, 39. missziója így egy nappal később, március 8-án ér véget.