Sok országban elszabadult a cukorbetegség

2011.03.02. 12:07
Az Egyesült Államokban és sok más országban nem kapnak megfelelő kezelést a cukorbetegek. Nem az anyagi helyzet, hanem a betegbiztosítás játszik fontos szerepet abban, hogy melyik beteg jut jó ellátáshoz.

Milliók élnek cukorbajjal anélkül, hogy tudatában lennének betegségüknek, és magas a rosszul ellátott diabéteszesek száma is. Éppen ezért magas a kockázata a korai szívhalálnak, a betegség jelentős szövődményeinek, így a vakság kialakulásának, a krónikus vesebajnak és a láb olyan problémáinak, amelyek amputációhoz is vezethetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a cukorbetegség járványszerű méreteket ölt, a világon 280 millió embert sújt. Ez a bolygó lakosságának 6,4 százaléka. A túlsúlyos embereket fokozott veszély fenyegeti, hogy cukorbaj alakul ki náluk.

Az amerikai kutatók kolumbiai, angliai, iráni, mexikói, skóciai, thaiföldi és egyesült államokbeli adatokat elemeztek tanulmányukhoz. Eredményeik azt mutatták, a diagnosztizált cukorbajosok tetemes része - Amerikában a felnőtt betegek 90 százaléka - nem a széles körben egészségesnek tartott vércukorszinttel, vérnyomással és koleszterinszinttel él. A vizsgált országok közül Mexikóban a legrosszabb, 99 százalék ez az arány.

A kutatók szerint a már diabétesszel diagnosztizált betegek jó része nem jut hozzá a szükséges kezeléshez. "A kezelés nélkül hagyott cukorbetegek óriási költséget jelentenek majd a jövőben" - fogalmazott Emmanuela Gakidou, a vizsgálat vezetője.

Meglepő módon a felsorolt országokban - kivéve Thaiföldet - a személyes anyagi helyzet és képzettség nem játszik jelentős szerepet a diagnózisban és a kezelésben. Az egészségbiztosítás viszont jóval fontosabbnak bizonyult - világítottak rá a szakemberek.  • Hírek
  • Hírek