Gyomor-pacemaker segítheti a fogyást

2011.03.03. 16:06
Az európai uniós országokban mindenütt elérhető februári nagy-britanniai engedélyezése óta az a gyomor-pacemaker, amely segítheti a fogyni vágyókat.

A sebészi úton a gyomorba beültethető eszköz egy stimulátorból és egy érzékelőből áll. A stimulátor elektromos impulzusokat küld, amelyekkel becsapható a gyomor és az agy, azt jelzi, hogy teli van már a gyomor, és ettől elvileg elmúlik az éhségérzet.

Eddig két klinikai próba keretében 65 páciensnek ültették be az amerikai Intrapace cég által gyártott pacemakert. A résztvevők mintegy felénél volt bent az eszköz legalább egy évig, legtöbben testsúlyuk 20 százalékát vesztették el a beültetés óta.

Elég lesz

Az étvágyat részben a gyomor környékén lévő idegekből az agyhoz küldött jelek kontrollálják, a gyomor-pacemaker ebbe a rendszerbe avatkozik bele, amikor már kis mennyiségű étel elfogyasztása után teltséget jelez.

"Ha stimulálni tudják a gyomorból az agyhoz futó idegeket, annak valóban van élelembevitelt csökkentő hatása" - mondta el Stephen Bloom elhízással foglalkozó szakértő, a londoni Imperial College munkatársa, aki nincs kapcsolatban a klinikai próbákkal.

Más szakértők azonban úgy vélik, a pacemaker nem az alapvető okot célozza meg az embereknél, amely a túlevést okozza. "Az a probléma ezekkel az eszközökkel, hogy az emberek racionális döntését feltételezik, és azt, hogy azért esznek, mert éhesek" - magyarázta Stephan Rossner, a Karolinska Egyetemi Kórház professzora.

"Sok elhízott páciens azért eszik, mert nyomott hangulatban van, nem tud aludni éjjel vagy nincs senki, akivel szexuális életet élhetne. Bármit helyeznek hát el a gyomrukban, túlehetik az eszközt, mert más dolgok késztetik őket evésre" - tette hozzá Rossner.  • Hírek
  • Bankszámla