16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09. ÉLŐ
Hollandia 0
Argentína 1

Tengerben végezte a repülő ősgyík

2011.03.03. 10:19
A Texasban feltárt nyolcvankilencmillió éves őshüllőmaradvány a legkorábbi ismert pteranodon fosszíliája lehet.

Amatőr dinovadász bukkant rá egy nyolcvankilencmillió éves őshüllő-maradványra, amely a legkorábbi ismert pteranodon fosszíliája lehet. A szárnyas fogatlan gyík csontjai Timothy S. Myers, a dallasi Déli Metodista Egyetem (SMU) paleontológusa azonosította.

A pteranodonok a dinoszauruszok kortársai voltak, 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg bolygónkon, és az ősgyíkokkal együtt, 65 millió évvel ezelőtt tűntek el a Föld színéről.  Az egyik legnagyobb testméretű volt a repülő őshüllők (pteroszauruszok) rendjében, szárnyainak fesztávolsága elérhette akár a 9 métert, testtömegük 15 kilogramm körüli volt. Szárnyaik a denevéréhez hasonlóan bőrből voltak, amelyet a kéz- és karcsontok feszítettek ki, az állat testét szőr borította, és tüdő mellett légzsákokkal is rendelkezett. A pteroszauruszok korai fajainak hosszú, fogakkal teli állkapcsuk volt, a későbbiekben voltak fogatlan fajták. Utóbbiakhoz tartozott a Dallas közelében talált egyed is.

Az SMU paleontológusa által azonosított pteranodon felnőtt egyed volt, amely 89 millió évvel ezelőtt pusztult el.

Fogas kérdés

"Nem tartozott a legnagyobb példányok közé, szárnyainak fesztávolsága alig érte el a 4 métert" - magyarázta Timothy S. Myers, aki szerint a fosszíliák alapján nem lehet megállapítani a repülő őshüllő pusztulásának okát. Nagy valószínűséggel azonban a középső és a késő kréta időszak nagy részén Észak-Amerikát kettéosztó beltenger (Niobrara-tenger, Nyugati Belső Vízi Út) felett repülve zuhant a vízbe. Felfúvódott, bomló tetemét egy ideig sodorhatta a víz, majd amikor az izomzat levált a csontokról, azok a  mélybe süllyedtek.

Timothy S. Myers nemrég egy másik, szintén pteroszauruszok közé tartozó repülő őshüllőt is azonosított - a fogakkal rendelkező Aetodactylus halli 95 millió évvel ezelőtt élt.

"A pteranodon egyed sokat elárul az észak-amerikai pteroszauruszok törzsfejlődéséről, így például azt, hogy a repülő őshüllők mikor váltak meg fogaiktól, hiszen mindössze néhány millió év választja el az Aetodactylus halli-tól" - hangsúlyozta Timothy S. Myers.  • Hírek
  • Hírek