Benedek
-2 °C
14 °C

Veszélyben az onko-kés fejlesztése

2011.03.17. 14:09

A Kutatóegyetemi pályázatnak köszönhetően év végére humán műtéteket is végezhetnek az intelligens onko-késsel. Jelenleg az ország három pontján tesztelik a világhíres magyar szabadalmat, amely már műtét közben tájékoztatja az orvost, hogy ép, vagy rákos sejtettel találkozott-e. Jelenleg daganatos kutyákat mentenek a speciális szikével, de az innovációs alap, és egyéb források befagyasztása miatt félő, hogy piacra kerülése már nem Magyarországhoz kötődik majd.

A társadalmi környezet nem kedvez az innovációs tervek megvalósításának. Jelenleg az innovációs alaphoz való hozzáférés, és minden egyéb forrás egyelőre nagyon nehéz – mondta a Semmelweis Egyetem mai sajtótájékoztatóján Tulassay Tivadar, az intézmény rektora. Ennek ellenére az intézmény meghirdette a Kutatását évét. "Azt remélem, hogy az átmeneti forrástalanságot – legalább ilyen speciális esetekben, mint az onko-kés – fel tudják oldani. Mert nem lehet sikeres egy nemzetgazdaság, ha az alap és alkalmazott kutatás, és az arra épülő hasznosuló, hasznosító kutatásokat nem tudja piacképes termékké alakítani" – mondta a rektor.

A kutatóegyetemi cím, és az ehhez társuló forrás azt hangsúlyozza, hogy a kiválóság kitörési pont, össztársadalmi szinten is. A Semmelweis Egyetem hárommilliárd forintot kapott, a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR pályázat keretében, melynek témája a Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen.

"A 3 milliárd forint 2/3-ada kutatócsoportokhoz került, 22 olyan kutatócsoportot választottunk ki, akik vagy már bizonyítottak K+F+I területen, vagy nagyon ígéretes, fiatalok, akik máshogy nem tudnának elindulni ezen a rögös úton. Az összeg másik részét olyan műszerekre költöttünk, melyeket egyébként az egyetem nem tudott volna beszerezni. Bázislaborokat hoztunk létre" – mondta Tóth Miklós tudományos és innovációs rektorhelyettes.

Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem (SE) kutatója fejlesztette ki az eszközt, melyre már a Harvard Medical School és a World's Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt. A találmány lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát, azaz képessé teszi az orvost arra, hogy gyorsabban és jobban döntsön a gyógyszer kiválasztásáról és adagolásáról. Az eszköz fő alkalmazási területe a ráksebészet, az érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!