Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Fehérjével támadnak a tbc-re

2011.03.19. 12:49

A tbc-t a Mycobacterium tuberculosis baktérium okozza, és az egyetlen ellene használatos vakcina, a BCG védőoltás nem elég hatékony.

"Annak ellenére, hogy a világ lakosságának nagy része kapott BCG oltást, még mindig évente kilenc millió új tbc-s eset van, tehát sürgősen ki kell fejlesztenünk egy hatékonyabb vakcinát a tuberkulózis megelőzésére" - mondta Ajit Lalvani kutatásvezető, az Imperial College London professzora.

A kutatók olyan új fehérjéket keresnek, amelyeket vakcinában alkalmazhatnak a megfelelő immunválasz kiváltására, és amelyek hosszú távú védelmet nyújtanak a Mycobacterium tuberculosis kórokozóval szemben. A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szakfolyóiratban megjelenő tanulmányban a szerzők egy új fehérjét azonosítanak, amelynek jele EspC.

"Megmutattuk, hogy az EspC, melyet a baktérium választ ki, igen erős immunreakciót vált ki, egyúttal nagyon specifikus a Mycobacterium tuberculosisra. Ez különösen ígéretes jelöltté teszi egy új tbc elleni védőoltásra, amely szélesebb körű és erősebb védettséget nyújthat, mint a BCG" - magyarázta Lalvani.

Szakértők ígéretesnek tartják a kutatási eredményeket, ám arra figyelmeztetnek, hogy legalább egy évtized még, mire kiderül, valóban egy hatékonyabb vakcinához jutunk-e.