Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Duplájára nőtt az agytumor túlélési ideje

2011.03.22. 13:44

Harminc éve a glioblastoma multiforme agydaganatos (GBM) betegek kevesebb mint egytizede élt hat hónapnál tovább. Azóta az agydaganat legagresszívebb változatának túlélési ideje a kétszeresére nőtt.

A GBM agydaganat a leggyakoribb és egyben a legrosszabb prognózisú agydaganat. A betegek túlélési idejének növekedése egyértelműen a diagnózis és a kezelés javulásának következménye. A genetikai markerek úttörő kutatása elősegítheti a kezelés egyéni módjának meghatározását.

Roy Rampling, a Glasgow-i Egyetem professzora elmondta, hogy van ok a derűlátásra ezen a területen. "Erősen hiszem, hogy a legjobb lehetőség a továbblépésre az, ha hangsúlyt fektetünk a laboratóriumi kutatásokra és a kisebb innovatív klinikai vizsgálatokra" - közölte.

Nagy-Britanniában évente 420 millió fontot (130 milliárd forint) költenek rákkutatásra. Ennek egy százalékát agydaganatok kutatására, amelyek évente 3400 ember halálát okozzák a szigetországban.

A GBM az agydaganatos betegségek 17 százalékát teszi ki, és a diagnosztizált betegek kevesebb mint 4 százaléka marad életben a betegség megállapítása után öt évvel.