Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szerotonin hiánya homoszexualitást okoz

2011.03.28. 16:59
Kínai kutatók a pekingi egyetemen, illetve a szintén pekingi nemzeti biológiatudományi intézetben egérkísérletekkel bizonyították, hogy a szerotonin nevű anyag meghatározó befolyással van a nemi identitás kialakulásában.

A szerotonint az emberi szervezetben a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer állítja elő, és fontos szerepet játszik a hangulat, az alvás, az étvágy, és a szexuális vágy szabályozásában. Az extasy tabletták hatóanyaga, az MDMA nagy mennyiségű szerotonint szabadít fel az agyban, erre ezen alapul a hatásmechanizmusa.

A szerotonin és a nemiség közti összefüggést többször bizonyították már, például azok az antidepresszánsok, amelyek a szerotonintermelést serkentik, sok esetben csökkentik a páciensek szexuális vágyát.

A kínai kutatók genetikailag úgy manipulálták a kísérleti egereket, hogy a szerotonint termelő neuronjaik ne működjenek. A szeretoninhiányos egerek viselkedését megfigyelve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy megsokszorozódott a hím egereknél az azonos neműekhez való vonzalom (erre például a többi egér szagolgatásából lehet következtetni, de gyakran meg is próbáltak hím egerekkel párosodni). A homoszexuális egerek aránya a szerotoninhiány következtében elérte a 60 százalékot a kísérleti állatok között.

Amikor a génmanipulált egerekben mesterségesen visszaállították a szerotonin szintjét, azok visszatértek a nőstényekhez, azonban ahogy az átlagos szint fölé emelték azt, újra homoszexuálissá váltak.

A kísérletről a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmány szerzői óva intenek attól, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjunk le az eredményektől, de azt valószínűsítik, hogy a szerotoninszint átlagostól való nagyarányú eltérése bármilyen irányban az embereknél is a bi-, illetve homoszexualitás nagyobb esélyével jár együtt.