Meghalt a pillanatragasztó atyja

2011.03.28. 17:00

Harry Coover véletlenül fedezte fel a szupererős ragasztószert. Először 1942-ben fedezték fel a cianoakrilátot, amikor a második világháborúban használt fegyverekhez akartak műanyag távcsöveket készíteni. Az anyag mindenhez odaragadt, amihez hozzáért, ezért inkább nem kísérleteztek vele tovább.

Kilenc évvel később megint előkerült az anyag, amikor repülőgépek pilótafülkéjéhez kerestek hőálló bevonatot. Akkor figyeltek fel az anyag előnyös tulajdonságára, amikor tönkretettek vele egy 3000 dolláros refraktométert - összeragasztottak két lencsét. Coover szemfüles volt, és végül az Egyesült Államokban 1958-ban piacra dobták a ragasztót Super Glue néven.

Ez persze csak egy szabadalom volt a Coover által levédett 460-ból. Munkája során több polimert feltalált, foglalkozott a szén gázosításával és az organofoszfátokkal is. Kreativitását többször díjazták, 2004-ben felkerült az amerikai feltalálók dicsőségfalára, Barack Obamától pedig 2010-ben kapott kitüntetést.

Harry Coover Newarkban született 1917-ben, majd a New York-i Hobart főiskola elvégzése után a Cornellen szerzett kémikusi diplomát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport