A kamaszok halálozási aránya megelőzte gyerekekét

2011.03.29. 12:10
Az orvoslás fejlődése és a csecsemő-, valamint gyerekhalálozás csökkentésére tett erőfeszítések megfordították a korábbi trendet; a kamaszok halálozási aránya jelenleg magasabb, mint a gyerekeké.

A tekintélyes brit orvosi folyóiratban, a The Lancetben megjelent tanulmányhoz 50 országnak a 20. század második felére vonatkozó adatait tekintették át a londoni University College kutatói. A fiatalok halálozásának vezető okai az autóbalesetek, a vakmerő viselkedés, az erőszak és az öngyilkosság.

A kutatók úgy vélik, az 5 és 24 év közötti korosztályra világszerte nagyobb figyelmet kellene fordítani, mert ide tartozik a világ népességének 40 százaléka.

A kutatócsoport az Egészségügyi Világszervezet mortalitási adatbázisában vizsgálta az 1955 és 2004 közötti adatokat. Ezen belül három ötéves időszakaszt elemeztek: az 1955 és 1959 közöttit, az 1978 és 1982, valamint a 2000 és 2004 közöttit.

Az 1 és 9 év közötti gyerekek korcsoportjában a halálozási ráta az első és a harmadik szakasz között (főként a fertőző betegségek visszaszorításának köszönhetően) 80-93 százalékkal esett vissza. A csökkenés mértéke ennek csak a fele volt a 15-től 24 évesek csoportjában. A fiúknál ebben a korcsoportban jelenleg két-háromszor nagyobb a halálozási ráta, mint az 1-4 éveseknél. Valamennyi vizsgált régióban a fiatal férfiak halálozásának fő oka a sérülés volt, amely leggyakrabban közlekedési balesetekből és erőszaktól származott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport