Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A T. rex félelmetes rokonát fedezték fel Kínában

2011.04.04. 09:16

A Zhuchengtyrannus magnus névre keresztelt óriáshüllő tizenegy méter hosszú lehetett, magassága pedig a négy métert is elérte. David Hone, a Dublini Egyetem kutatója és munkatársai a Cretaceous Research című szaklapban írtak felfedezésükről. Becsléseik szerint a kolosszus hat tonnát nyomhatott.

Bár az új faj csontozatának csupán néhány darabját találták meg eddig, ezeket azonban össze tudták vetni a T. rex maradványaival, és mint kiderült az új leletek mindössze pár centiméterrel maradtak el attól. Ezért a Zhuchengtyrannus a valaha élt egyik legnagyobb húsevő dinoszaurusznak számít. Koponyájának néhány részlete alapján elkülöníthető a többi hüllőmedencéjű dinoszaurusztól. Tápláléka valószínűleg friss húsból és dögből állt.

A Zhuchengtyrannus magnus elnevezés jelentése: "Csucseng nagy zsarnoka" - idézte Hone magyarázatát a Der Spiegel. Választása azért esett e névre - mondta a kutató -, mert a csontokat a kelet-kínai Santung tartományban található Csucseng városában találták meg. A tartományból az elmúlt években viszonylag sok, szélsőségesen nagyméretű dinoszaurusz maradványa került elő. A szakemberek úgy vélik, hogy a síkságon egy árvíz mosta össze a fosszilis maradványokat.

A T. rex a késő krétakorban, 65-99 millió évvel ezelőtt élt Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában. Rövidke mellső lába két-két ujjban végződött, hatalmas állkapcsával a csontot is összeroppantotta. A veszedelmes ragadozó dinoszauruszként tartják számon, rokoni körében azonban inkább kivételnek számított. A T. rex ugyanis  a coelurosaurusok közé tartozott, amelyek többsége egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint növényevő volt.