Móric
9 °C
15 °C

Fiókákat sasolnak a netezők

2011.04.04. 13:04

A nap 24 órájában nyomon követhető egy amerikai saspár élete. A 24 méteres magasságban található fészek egy pisztrángos patakra néz az északkelet-iowai Decorah halkeltető telepen. A levelekkel álcázott kamera körülbelül grapefruit méretű, és az éjszakai közvetítéshez infravörös fényt használ, amit a sasok nem érzékelnek.

A nőstény sas három tojást rakott február végén, ezek közül az első múlt pénteken, a második vasárnap hajnalban kelt ki, a harmadik fióka kibukkanása pedig három napon belül várható – magyarázta Bob Anderson, a program ügyvezető igazgatója. Az első tojás feltörése után az oldal látogatóinak száma túllépte a 100 ezret, és a leterheltség miatt két órára le is fagyott a rendszer.

"A világ szereti őket" - mondta Anderson, aki egy közeli épületből joystickkel irányítja a kamerát . Mint hozzátette, nemrég két önkéntest is föl kellett vennie, hogy válaszolhasson a felgyülemlett emailekre, és alhasson egy kicsit. Csak szombatról vasárnapra virradóra több mint ötszáz levelet kapott sasrajongóktól.

A közvetítésre iskolai órákon is rákapcsolódnak, az oldal chatszobájában pedig reggeltől estig 23 önkéntes tájékoztatja az érdeklődőket a részletekről.

A weboldal már a tavalyi szaporodási szezonban is igen népszerű volt: 78 ezer egyedi látogató tízmilliószor nézte meg.