Tyúktollból készülhet környezetbarát műanyag

2011.04.04. 15:42

Yiqi Yang, a Nebraskai Egyetem kutatója a tyúktollat felépítő rostokból hozott létre új műanyagot. Ellentétben a korábbi elképzelésekkel, amelyeknél a toll fő alkotóeleme, a keratin csupán adalékként szerepelt az összetett műanyag előállításánál, az új változatban a végtermék tömegének felét teszi ki, ami azt eredményezi, hogy a műanyag létrehozásához jóval kevesebb kőolajszármazék - polietilén, polipropilén - szükséges.

Az elképzelés azért forradalmi, mert a tollból polietilén- és polipropilénszerű anyagot állít elő - magyarázta a kutató a BBC-nek, hozzáfűzve, hogy a műanyag így könnyebben lebomlik, és előállítása is fenntarthatóbb lehet.

Yang a feltárt tyúktollhoz metilakrilátot adott, az így nyert műanyagból pedig vékony rétegeket állított elő. Ezek a rétegek keményebbnek bizonyultak, mint a hasonló, más biológiai eredetű hulladékból készült vegyületek. Meghatározó előnyük pedig Yang szerint az, hogy az utóbbiakhoz képest sokkal inkább ellenállnak a víznek.

Renko Akkerman, a holland Thermoplastic Composite Research Centre kutatóintézet műszaki igazgatója jó ötletnek tartja a tollból előállított műanyagot, ugyanakkor úgy véli, hogy nyereségességét, gyakorlati alkalmazhatóságát csak nagyobb mennyiség előállításával lehet megállapítani.  • Hírek
  • Személyi kölcsön