Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Komédiába torkollott a nácik amerikai szabotázsakciója

2011.04.06. 14:32
Vígjátékba illőn vallott kudarcot a II. világháborúban a náci Németország egy szabotázsterve az Egyesült Államok ellen - derült ki a héten nyilvánosságra került dokumentumokból.

Az információk a brit titkosszolgálattól, az MI5-tól származnak. A szervezet értesülései szerint a németek utakat, vasútvonalakat, gyárakat akartak felrobbantani az Egyesült Államokban 1942 júniusában a Pastorius művelet fedőnevű akció során, mely azonban nemhogy rosszul kezdődött, hanem már előtte is rosszul alakult, utána meg még rosszabbul.

A kocsmában kezdtek

Első baklövésként az akció egyik végrehajtója, Herbert Haupt Párizsban úgy berúgott a búcsúvacsorán, hogy elkotyogta ivócimboráinak: ő bizony kém.

Ettől azonban még nem fújták le az akciót. Elindult a valóban remekül felszerelt és nagyon jól kiképzett kémkülönítménnyel egy náci tengeralattjáró, amely el is jutott az Egyesült Államok partjaira, csak éppen megfeneklett egy homokzátonyon Long Island mellett és teljesen védtelenné vált.

"Pusztán az amerikai parti őrség lustaságának vagy ostobaságának köszönhette, hogy nem érte támadás" - írta jelentésében Victor Rothschild, az MI5 kémelhárítási osztályának vezetője.

Miközben a tengeralattjáró partra vetett halként várta a dagályt, a szabotőröknek sikerült partot érniük, ám még el sem ásták rendesen felszerelésüket, máris felfedezte őket a parti őrség egy embere. A németek üzletelni kezdtek vele és végül 300 dollárral lefizették, hogy felejtse el őket.

Feladták magukat

A parti őr állta a szavát, ám a németek ezek után sem robbantottak fel semmit. A csapat parancsnoka, George Dasch inkább telefonált. Az FBI-nak. Bevallotta, hogy náci szabotőr és követelte, hogy beszélhessen az iroda igazgatójával, J. Edgar Hooverrel, amire az FBI csak legyintett.

Dasch jó darabig hiába bizonygatta, hogy ő bizony ellenség és robbantani jött, nem hittek neki, míg végül hosszas beszélgetés révén sikerült meggyőznie az amerikaiakat, hogy letartóztassák társaival együtt.

Az MI5 a komédiakimenetel ellenére az akciót komoly veszélynek minősítette.

"Ez az szabotőrexpedíció jobban fel volt szerelve és kémei jobban képzettek voltak bármely más hasonló küldetésnél, amelyről tudomása volt az MI5-nak" - írta Rothschild.