Erzsébet
1 °C
4 °C

Itt a gondolattal vezérelhető telefon

2011.04.13. 15:29
A San Diego-i Swartz Center for Computational Neuroscience kutatóközpontban elkészült az első, gondolattal irányítható telefon.

A rendszerben maga a telefon a legkevésbé érdekes (egy hétköznapi Nokia N73-at használtak a kísérletekben), a lényeg a hozzá kapcsolódó, EEG-re alapuló érzékelő, ami rögzíti, hogy milyen számra gondol a felhasználó, majd azt Bluetooth-kapcsolaton át elküldi a telefonnak.

Az agy elektromágneses aktivitását mérő EEG a fejre helyezett elektródákkal működik, és rövid betanítási periódus után nagy biztonsággal képes azonosítani a felhasználó agya által produkált jeleket, amikor az az egyes számjegyekre gondol. A kísérletben az önként jelentkezők 70 százalékánál sikerült elérni a hibátlanhoz közeli számfelismerési hatékonyságot a rendszernek.

Hogy mitől függ az, hogy kinek mennyire könnyen olvasható az agya ilyen szempontból, egyelőre nem tudni, maga a kísérlet vezetője Tzyy-Ping Jung is a géppel nehezebben együttműködők közé tartozik, nála csak 85 százalékban tudta a gép eltalálni, milyen számra gondol éppen.

Az egész gondolatolvasó rendszer az elektródákat tartalmazó fejpántból és egy miniszámítógépből áll, a kutatók szerint ha sikerül tovább növelni a hatékonyságát, sokat segíthet testi fogyatékossággal élők telefonhasználatában, de maga a technológia alkalmas lehet arra is, hogy nagy fokú koncentrációt igénylő munkát végzők (például légiirányítók) agyműködését figyelje, és jelezzen, ha csökken az alany fókuszáltsága, ami pontenciális vészhelyzethez vezethet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?