Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az Alzheimer tíz évvel a diagnózis előtt jár

2011.04.14. 10:35
Amerikai kutatók felfedezése a későbbiekben lehetővé teheti, hogy mágneses rezonanciás vizsgálattal (MRI) azonosítsák az Alzheimer-kórra fogékony egyéneket.

A kutatók két csoportba sorolták az embereket, akiknek állapotát nyomon követték. Az egyik 33 fős csoport tagjait tizenegy évig, a másik 33 embert nyolc évig követték, rendszeresen elvégezett MRI vizsgálatokkal figyelték meg agyuk esetleges elváltozásait azokon a területeken, amelyekről ismert, hogy kapcsolatba hozhatók az Alzheimer-kórral.

Az idők során az első csoportban nyolc, a másodikban pedig hét embernél fejlődött ki a romboló állapot. Amikor a kutatók visszanézték az ő agyukról korábban készült MRI-felvételeket, kiderült, hogy a zsugorodás előjelei már igen korán felbukkantak.

"A tizenegy ember közül, akiknek a legalacsonyabb volt az MRI értéke, 55 százaléknál fejlődött ki Alzheimer-kór, míg a legmagasabb értéket mutató kilenc ember közül egynél sem" – írták a Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban. Azok közül, akiknél átlagos értéket mértek, minden ötödik esetben alakult ki a betegség a későbbiekben.

A mérés az egyik lehetséges előrejelzője lehet az Alzheimer-kórnak – véli eredményeik alapján Bradford Dickerson kutatásvezető, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa. Az Alzheimer-kór szellemi leépüléssel, emlékezetvesztéssel, viselkedésbeli változásokkal járó progresszív agyi kórkép. A betegségben az agy szürkeállományának térfogata csökken.