A dohányfüst környezetben maradó szemcséi is ártalmasak

2011.04.22. 15:44
Az anyaméhen belül is ártalmasak a magzatra a dohányfüstből a bútorokba, textilekbe szívódott, lerakódott szennyezőanyagok, az úgynevezett harmadlagos dohányzás - idézte amerikai kutatók megállapítását a Science Daily című online tudományos portál.

Az American Journal of Physiology című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerzői úgy találták, hogy a környezetben a cigarettafüstből visszamaradt toxikus részecskék a közvetlen dohányfüstnél is súlyosabb károsodást okozhatnak a magzatoknak és csecsemőknek.

Azokban a lakásokban, szállodai szobákban, autókban, ahol dohányoznak, a cigaretta füstjéből visszamaradnak toxikus anyagok, amelyek vagy a felületeken (például a falakon, bútorokon), vagy a textilekbe (szőnyegbe, kárpitba, függönybe) szívódva igen sokáig jelen lehetnek. A Los Angeles-i Bioorvosi Kutatóintézet (LA BioMed) munkatársai arra hívták fel a várandós nők figyelmét, hogy maradjanak távol azoktól a helyektől, ahol korábban dohányoztak.

„Megvizsgáltuk a tüdő kifejlődése során lejátszódó folyamatokat, és úgy találtuk, hogy azokat egyértelműen akadályozta a »harmadlagos« dohányzás" – mondta Virender Rehan kutatásvezető.  • Hírek
  • Árfolyam