Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A dohányosok megijednek saját szívük láttán

2011.04.22. 15:54
Az dohányosok többsége leszokik, miután meglátta károsodott koszorúereit, szívét a komputertomográfiai (CT) vizsgálaton - közölte a Semmelweis Egyetem. Az intézmény egyetért az átfogó, dohányfüstmentességre vonatkozó szabályozás szükségességével.

Az egyetem pénteken lehetőséget adott a sajtó képviselőinek a szív CT-vizsgálatának személyes megismerésére, abból az alkalomból, hogy az Országgyűlés jövő kedden dönt a beltéri dohányzást szigorító törvény sorsáról.

A kardiológiai központban a közelmúltban üzembe helyezett, Közép-Európában egyedülálló készülékkel már 30-40 éves dohányosokban is megfigyelhető a koszorúereken kialakuló meszes lerakódás, "plakk", melyet a vizsgálat végén meg lehet mutatni. Ilyenkor hangsúlyozzák: ha az illető nem függeszti fel káros szenvedélyét, az infarktushoz vezethet.

A CT két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet, a koszorúereket és a lerakódásokat. A Semmelweis Egyetem szerint a háromdimenziós képek hatása erőteljes, a dohányzás okozta plakkokat látva leszoknak a dohányosok.

A közleményben kiemelték: az ELTE 2010-es vizsgálata szerint a magyar felnőttek több mint 36 százaléka – a férfiak mintegy 40, a nők több mint 31 százaléka – dohányzik, s Magyarországon évente mintegy nyolcezer ember hal meg tüdőrákban. A kardiológiai központban évente 1500, szívinfarktusban szenvedő beteget látnak el, többségük aktív dohányos, vagy passzív dohányzásnak van kitéve.

Az egyetem utalt arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a vendéglátóhelyek többségében a dohányzók számára szeparált helyiségeket kell kialakítani. A legutóbbi magyar tanulmány is kimutatta viszont, hogy azokban a szeparált helyiségekben, ahol dohányoztak, a nemdohányzó részen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt egészségügyi határértéknek csaknem a tízszerese volt a veszélyes füstösszetevők átlagos szintje. Ez is alátámasztja az átfogó dohányfüstmentes szabályozás szükségességét.

Számos külföldi vizsgálat kimutatta a dohányfüst teljes tiltását előíró szabályozás pozitív egészségügyi hatásait. Az intézmény szerint a törvény bevezetése után néhány hónappal több országban 20-30 százalékkal csökkent az akut szívinfarktusok száma. Példaként említette, hogy a New York-i beltéri dohányzást szigorító szabályozás utáni évben a régióban csaknem négyezerrel csökkent az infarktus miatt ellátott betegek száma, és így 56 millió dollárt spórolt az egészségügy.