Kálmán, Ede
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.62%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.29%

Újra Pálinkás József az Akadémia elnöke

2011.05.03. 14:59
Pálinkás Józsefet választotta újabb hároméves ciklusra a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjára kedden az MTA 181. közgyűlésén.

Zárt ülésen, elektronikus szavazással választotta meg kedden új tisztségviselőit a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése. Főtitkárként Németh Tamásnak szavazott újra bizalmat a közgyűlés, újraválasztották Csépe Valéria főtitkárhelyettest, Dudits Dénes élettudományi, valamint Maróth Miklós társadalomtudományi alelnököt is.

Lejárt viszont Kroó Norbert természettudományi alelnök megbízatása, aki két cikluson keresztül töltötte be a tisztséget. Helyére három Széchenyi-díjas akadémikus - Szász Domokos matematikus, Blaskó Gábor kémikus és Hargittai István kémikus kapott jelölést. A közgyűlés Szász Domokost választotta meg az MTA természettudományi alelnökének.

Pálinkás József mindenekelőtt köszönetét fejezte ki Kroó Norbertnek, aki 12 éven át szolgálta az Akadémiát, először a tudós társaság főtitkáraként, majd alelnökeként. Zárszavában arra kérte a közgyűlést, hogy ugyanolyan támogatásban részesítse az akadémiai kutatóhálózat megújítását szolgáló terveit, mint amilyennel újraválasztotta őt az MTA elnöki posztjára.

A terveket sorolva elmondta, hogy mindenekelőtt csökkenteni kell az MTA-hoz tartozó költségvetési intézmények számát. Ötvenkilenc költségvetési intézet tartozik az Akadémiához - hangsúlyozta Pálinkás József, aki szerint tarthatatlan, hogy egy 20 fős kutatói létszámmal rendelkező intézet ugyanolyan státust élvezzen, mint az ELTE vagy a Debreceni Egyetem.

Szó sincs a kutatói létszám csökkentéséről. Növelni kell a kutatók számát, de sokkal korszerűbb, hatékonyabb szervezeti struktúra keretein belül. Ha sikeresek leszünk, ezt a három évet egy megújult kutatóhálózattal zárjuk, ha nem sikerül, ez a három év is kudarcra van ítélve - mondta az elnök, aki decemberre összehívta az MTA rendkívüli közgyűlését.