Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra Pálinkás József az Akadémia elnöke

2011.05.03. 14:59
Pálinkás Józsefet választotta újabb hároméves ciklusra a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjára kedden az MTA 181. közgyűlésén.

Zárt ülésen, elektronikus szavazással választotta meg kedden új tisztségviselőit a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése. Főtitkárként Németh Tamásnak szavazott újra bizalmat a közgyűlés, újraválasztották Csépe Valéria főtitkárhelyettest, Dudits Dénes élettudományi, valamint Maróth Miklós társadalomtudományi alelnököt is.

Lejárt viszont Kroó Norbert természettudományi alelnök megbízatása, aki két cikluson keresztül töltötte be a tisztséget. Helyére három Széchenyi-díjas akadémikus - Szász Domokos matematikus, Blaskó Gábor kémikus és Hargittai István kémikus kapott jelölést. A közgyűlés Szász Domokost választotta meg az MTA természettudományi alelnökének.

Pálinkás József mindenekelőtt köszönetét fejezte ki Kroó Norbertnek, aki 12 éven át szolgálta az Akadémiát, először a tudós társaság főtitkáraként, majd alelnökeként. Zárszavában arra kérte a közgyűlést, hogy ugyanolyan támogatásban részesítse az akadémiai kutatóhálózat megújítását szolgáló terveit, mint amilyennel újraválasztotta őt az MTA elnöki posztjára.

A terveket sorolva elmondta, hogy mindenekelőtt csökkenteni kell az MTA-hoz tartozó költségvetési intézmények számát. Ötvenkilenc költségvetési intézet tartozik az Akadémiához - hangsúlyozta Pálinkás József, aki szerint tarthatatlan, hogy egy 20 fős kutatói létszámmal rendelkező intézet ugyanolyan státust élvezzen, mint az ELTE vagy a Debreceni Egyetem.

Szó sincs a kutatói létszám csökkentéséről. Növelni kell a kutatók számát, de sokkal korszerűbb, hatékonyabb szervezeti struktúra keretein belül. Ha sikeresek leszünk, ezt a három évet egy megújult kutatóhálózattal zárjuk, ha nem sikerül, ez a három év is kudarcra van ítélve - mondta az elnök, aki decemberre összehívta az MTA rendkívüli közgyűlését.