1,6 méterrel emelkedhet a tengerszint a század végére

2011.05.04. 09:19
Az utóbbi hat év a legmelegebb időszak volt az arktiszi megfigyelések 1880 óta rögzített történetében, és ez alapján tudósok úgy vélik, a korábban jósoltnál nagyobb mértékben, akár 1,6 méterrel is emelkedhet a tengerszint 2100-ra. Ilyen léptékű változás fenyegetné Londont és Sanghajt, Banglades és Florida partjait, a csendes-óceáni szigeteket.

A nyolc államot tömörítő Arktiszi Tanács által támogatott, oslói székhelyű Északi-sarkvidéki Megfigyelő és Értékelő Program (AMAP) szerint a világ tengereinek szintje 0,9 és 1,6 méter között emelkedhet az évszázad végére. Ehhez nagy mértékben hozzájárul az Északi-sark gleccsereinek és a sarki jégnek az olvadása, valamint a grönlandi jégtakaró fogyatkozása. Az emelkedés jósolt mértékét 1990-es szintekből számították a szakemberek.

A felsorolt elemek olvadása 2003 és 2008 közötti megfigyelések szerint több mint 40 százalékban vette ki részét a tengerszint évenkénti 3-3,1 milliméteres emelkedéséből - húzták alá jelentésükben a tudósok.

Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottsága (IPCC) legutóbbi - 2007-es - átfogó jelentésében még azt vetítette előre, hogy a világ tengerei 18 és 59 centiméter közötti léptékben emelkedhetnek 2100-ra. Akkor nem vették számításba egy felgyorsuló sarkvidéki olvadás lehetőségét. Aggasztó, hogy a legfrissebb eredmények sokkal magasabb tengerszintet jósolnak, mint amit eddig vártunk - jegyezte meg Connie Hedegaard, az Európai Bizottság éghajlatváltozás kérdéseiért felelős biztosa.

Az AMAP tanulmányának elkészítésében több száz szakértő vett részt. A szervezet szerint voltak jelei annak, hogy az olvadás felgyorsult. Az összefoglalóból kiderül, hogy a Jeges-tenger nyaranta már 30-40 év múlva teljesen jégmentes lehet. A kutatók szerint bizonyíték van arra, hogy az arktiszi krioszféra - az ott található nagy tömegű hó és jégtakaró - két eleme, azaz a hó és a jég kölcsönhatásba lép az éghajlati rendszerrel, miáltal felgyorsul az olvadás.

Az Arktiszi Tanács (az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Svédország, Finnország, Dánia, Norvégia és Izland) külügyminiszterei május 12-én találkoznak Grönlandon. Az Északi-sarkvidéken a világátlagnál kétszer nagyobb az olvadás mértéke. A hőmérséklet 2080-ra 3 és 7 fokkal lehet magasabb ősszel és télen - mutattak rá a szakemberek.  • Tippek
  • Betét