Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Einsteinnek már megint igaza volt

2011.05.05. 10:59
Az amerikai űrkutatási hivatal sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a gyakorlatban sikerült igazolniuk azt, amit Einstein elméletei megjósoltak: a Gravity Probe B űrszonda mérései szerint a Föld forgása és gravitációja éppen úgy torzítja meg a téridőt, ahogyan azt a relativitáselmélet szerint kell neki.

Minden tömeggel, és ennek folytán gravitációval rendelkező test meggörbíti a téridőt, ezt azzal a példával szokták a fizikusok illusztrálni, ahogyan egy tekegolyó alatt besüpped egy gumimatrac felülete. Ezt a jelenséget már többször sikerült megfigyelni és megmérni, azt azonban még nem, hogy ha a test forog, azzal a süppedés mellett meg is csavarja a téridő szerkezetét.

image full

A Gravity Probe B űrszondán négy nagy pontosságú giroszkópot helyeztek el, aminek a forgástengelye egy távoli csillag felé mutatott (ilyen csillagokat szoktak fix pozícióként referenciának használni hasonló kísérletekben). Az elméletek szerint a Föld forgása tértorzító hatásának a giroszkóp forgástengelyét el kell mozdítania.

Einstein képletei azt is megmondják, mennyivel: évenként 0,041 szögmásodperccel. A mérések 0,037 szögmásodpercet mutattak, ami azt jelenti, hogy a jelenség létezését sikerült igazolni, de vagy a műszer, vagy a mérési módszer, vagy a képlet nem teljesen pontos.

A giroszkópos ötletet 1959-ben vetették fel a NASA fizikusai, és az űrhivatal hivatalosan 1963-ban indította el a kísérletet. A technikai korlátok évtizedekig leküzdhetetlennek tűntek, összesen hétszer állították le, majd indították újra a projektek, hogy végül 2004-ben Föld körüli pályára bocsássák a 750 millió dollárból megépített szondát.

A Gravity Probe B 17 hónapon át gyűjtötte az adatokat, amelyeknek a kielemzése mostanáig tartott. A tudósok szerint mindenképpen a fizika történetének klasszikus kísérletei között van a helye a NASA fél évszázados küzdelmének Einstein teóriájának bebizonyításával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?