Szuperszámítógépet kapott az SZTE

2011.05.06. 16:22
Az oktatásban, a szoftverfejlesztésben, a fizikai és kémiai kutatásokban, valamint a gyógyszertervezésben is használható az a szuperszámítógép, amelyet pénteken adtak át a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

A több mint négymilliárd forintból, uniós támogatással megvásárolt és üzembe állított informatikai berendezés a Szegeden, Pécsen, Budapesten és Debrecenben kialakított szuperszámítógép-rendszer része – mondta Dombi György, az SZTE professzora.

A négy berendezést a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet optikai hibridhálózata kapcsolja össze egy rendszerré. A számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, az összesített kapacitásuk meghaladja a 48 teraflops (negyvennyolcszor tíz a tizenkettediken lebegőpontos művelet másodpercenként) értéket, ami a jelenlegi világranglistán a 165. helyet jelenti. A számítási kapacitás a régebbi rendszer hetvenszeresére, a tárolási kapacitás csaknem százszorosára növekedett.

A szegedi szuperszámítógép egyedülálló az országban. A gépben 12 magos AMD Opteron processzorok működnek, a magok száma összesen 2112. A gépben 5,6 TByte memória van, és tartozik hozzá egy egynegyed PByte méretű háttértárrendszer.

Dombi György elmondta, a szuperszámítógépet az oktatás mellett a többi között a szoftverfejlesztésben, a fizikai és kémiai kutatásokban, gyógyszertervezésben, informatikai eszközökkel segített matematikai bizonyítások és adatbányászati feladatok során használják majd. Így modellezik majd – a korábban több hétig tartó munkafolyamatok helyett néhány perc alatt - például a gyógyszerjelölt molekulák és az enzimek kölcsönhatásait is.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora kifejtette, az egyetemen számos olyan kutatás indul el, amelynek eddig a számítási kapacitás hiánya szabott gátat. Az új szuperszámítógép fontos szerepet játszik majd a Szegeden megvalósuló uniós tudományos nagyberuházás, az angol nevének (Extreme Light Infrastructure) rövidítése alapján ELI-nek nevezett lézer-kutatóközpont előkészítésében is.  • Hírek
  • Hírek