Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Őssejteket izoláltak tüdőszövetből

2011.05.12. 15:41 Módosítva: 2018.10.19. 19:22

2018-ban visszavonták ezt a kutatási anyagot.

Piero Anversa és Joseph Loscalzo, a bostoni Brigham és Női Kórház két orvosa sebészeti beavatkozások során eltávolított tüdőszövetmintákban fedezte fel az őssejteket. Ugyanilyeneket őssejteket találtak kilenc méhen belül elhalt magzat tüdőszövetében is. Abból a célból, hogy megvizsgálják az őssejtek viselkedését, a kutatók egerek tüdejét sebesítették meg, majd hat alkalommal húszezer-húszezer sejtet tartalmazó készítményt fecskendeztek be mindegyik rágcsálónak.

A terápia kezdetétől számított 10-14 napon belül a sejtek légjáratokat, tüdőhólyagocskákat és véredényeket képeztek. Nagyfokú szövetregenerációnak voltunk a tanúi, amelyet mind a 29 egérnél megfigyeltünk - hangsúlyozta Anversa, hozzátéve, hogy az új szövet hegmentesen forrt össze a tüdő többi részével.

A kutató megjegyezte, hogy nem tisztázott, normális helyzetben mi a tüdő őssejtek feladata. Véleménye szerint pótolják az élet során elvesztett tüdősejteket. Független szakértők a felfedezéssel kapcsolatban arra mutatnak rá, hogy további kutatásokkal kell alátámasztani az őssejtek jelenlétét a tüdőszövetben.

Nagy horderejű felfedezésről van szó, bár a vizsgálatokat meg kell ismételni - hangsúlyozta Alan Fine, a Bostoni Egyetem professzora.

Hosszú ideje viták tárgyát képezi, hogyan fejlődhetett ki egyetlen őssejttípusból a tüdőben megtalálható több mint 40 sejtféle. Ha az új eredményeket sikerül alátámasztani, óriási előrelépést tettünk annak megértésében, hogyan zajlik a tüdőszövet regenerációja.