Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Újra virágzik a kipusztultnak hitt magyar nőszirom

2011.05.12. 09:25

Évtizedeken át úgy tudták a környezetvédők, hogy a magyar nőszirom teljesen kipusztult a Sóstói-erdőből, ahol egykor, valóságos mezőket alkotott a fokozottan védett növény az öreg tölgyfák alatt. A természetvédők legnagyobb örömére aztán 2003-ban felfedeztek két túlélő példányt. A kincsként vigyázott tövek az elmúlt nyolc évben nem hoztak virágot, amire senki sem tudott magyarázatot adni. Május első hetében viszont váratlanul szirmot bontott az egyik példány.

Magyar nőszirom (Iris aphylla)
Magyar nőszirom (Iris aphylla)

A húszforintos érméről ismert magyar nőszirom, amely kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő, és Magyarországon csupán a Nyírség néhány pontján, illetve az Északi-középhegységben található, a Nyíregyháza melletti Sóstói-erdőből élőhelyének kedvezőtlen változása miatt kezdett kipusztulni. A tölgyerdő alatti talajvízszint ugyanis egyre jobban lesüllyedt, így szárazságtűrő, tájidegen fafajokkal, például akáccal, vörös tölggyel vagy feketedióval történt az erdőfelújítás 20. század második felében. A tölgyesek növénye, a magyar nőszirom ezért akarva-akaratlanul kipusztulásra ítéltetett, amit gyorsított, hogy sok tövet kiásták és hazavittek kertjeikbe a környékbeliek.

A biológusok feltételezése szerint a nyolc év utáni váratlan szirombontás oka az lehet, ami valamikor a nőszirom kipusztulását elindította: a talajvízszint. A Nyírségben a tavalyi igen csapadékos időjárás után több mint 85 százalékos mértékű lett a talaj víztelítettsége. A Sóstói-erdő alatt is megemelkedett a talajvízszint, és elképzelhető, hogy a magyar nőszirom virágaival élőhelyének kedvezővé válására reagál.