Nem minden földrengéstől nőnek a hegyek

2011.05.17. 08:30
Az elterjedt vélekedéstől eltérően nem minden földrengéstől nőnek a hegyek. Ellenkezőleg, a földmozgásokat követő földcsuszamlás jelentős eróziót idézhet elő a Föld bizonyos térségeiben. A meglepő megfigyelést egy természeti csapásokra szakosodott geológuscsoport tette a 2008. májusi szecsuani földrengéskor. A kínai tartományt sújtó földmozgás 7,9-es erősségű volt.

A földrengés a Tibeti-fennsík széle mentén következett be, az 5 kilométer átlagos terepmagasságú Longmen-hegyláncon belül. Ez okozza a paradoxont – magyarázta Marcello de Michele, a Földtani és a Bányászati Kutató Iroda (BRGM) munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A geológusok – miután megállapították, hogy az erős földmozgás több mint 56 ezer földcsuszamlást idézett elő – megpróbálták számítógépes modellezéssel megbecsülni a földcsuszamlások által megmozgatott üledék térfogatát, amely a számítások szerint 5-15 köbkilométer között mozgott. Ezzel párhuzamosan a földrengés okozta talajszint-emelkedés, azaz a földkéreg felső rétege felgyűrődésének mértéke mindössze 1,5 és 4 köbkilométer között volt.

Még ha az erózió (patakok, vízfolyások) idővel a földcsuszamlások által elmozdított törmeléknek és üledéknek csak egy részét mossa is el, a szecsuani földrengés akkor is várhatóan jelentősen csökkenti a hegyek térfogatát a tanulmány szerint. Hivatalos adatok szerint a szecsuani földrengésben közel 70 ezren haltak meg, több mint 18 ezren tűntek el, és milliók maradtak fedél nélkül.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport