Puga bula, huzu?

2011.05.24. 10:41
A robotoknak nincs szükségük beszélhető nyelvre a kommunikációhoz, mert programozási kódok segítségével is információkat és utasításokat tudnak átadni egymásnak. Ausztrál tudósok mégis arra vettek rá két robotot, hogy az emberekhez hasonlóan próbáljanak beszélgetni. A nyelv spontán fejlődését kutatják.

Mi történne, ha az utolsó emlékmorzsát is kitörölték az agyunkból, és semmilyen nyelven nem tudnánk beszélni, de találkoznánk egy hozzánk hasonló idegennel? Kénytelenek lennénk új szavakat kreálni. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy rámutatunk egy tárgyra, kimondunk egy szót, és ezután a társunkkal együtt ugyanazzal a szóval hivatkozhatunk az adott tárgyra.

Ugyanezt teszi a queenslandi műszaki egyetemen dolgozó Ruth Schulz által létrehozott robotpáros. A Lingodroidnak nevezett gépekre kamerát, lézert és radart szereltek, hogy feltérképezhessék a terepet és elkerüljék az akadályokat. Emellett van egy hangszórójuk és egy mikrofonjuk, hogy hanggal tudjanak kommunikálni.

A felső görbék a távolsághoz rendelt szavakat mutatják, az alsó grafikon az irányokat. "Vupe hiza" annyit tesz, hogy a hely közepes távolságban, keletre található.
A felső görbék a távolsághoz rendelt szavakat mutatják, az alsó grafikon az irányokat. "Vupe hiza" annyit tesz, hogy a hely közepes távolságban, keletre található.

Amikor az egyik robot ismeretlen helyen találja magát, kitalál rá egy új szót. Később, amikor a társával találkozik, ezzel a szóval beszél arról a helyről.

Nyelvi készségeket fejlesztő játékokat is játszanak a robotok. Például az egyik azt mondja a másiknak, hogy "kuzo", és mindketten elindulnak abba az irányba, ahol szerintük a "kuzo" van. Ha találkoznak, az megerősíti a szó és a hely közti kapcsolatot. Azt is meg tudják beszélni a robotok, hogy honnan jöttek, és ez alapján a távolságra és az irányra is ki tudnak találni új szavakat. Több száz játék után a robotok elég pontosan belőtték a szavakhoz kapcsolódó irányokat és helyeket.

A kutatók abban reménykednek, hogy a Lingodroidok végül összetettebb témákról is diskurálnak majd, mondjuk arról, hogy miként lehet megközelíteni egy helyet. Ez a technológia nemcsak a robotok közti kommunikációt teheti hatékonyabbá, de a robotok és emberek közti beszélgetést is.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM