Aszteroidára küld űrszondát a NASA

2011.05.26. 14:25

Az amerikai űrhivatal 800 millió dollár költségvetésű Osiris-Rex nevű missziójának célja, hogy mintákat hozzon a Földre a 1999RQ36 jelű aszteroidáról. Az ember nélküli küldetés tervezett időtartama hét év. A NASA reményei szerint a kisbolygóról származó minták révén többet lehet megtudni a Naprendszer keletkezéséről, az élet kezdetéről.

Az Osiris-Rex fontos lépés Barack Obama amerikai elnök céljainak megvalósításához – mondta Charlie Bolden, az űrkutatási hivatal feje. 
Az Obama-adminisztráció űrprogramjának kiemelt eleme, hogy 2025-re egy kisbolygóra, 2035-re pedig a Marsra küldjenek embert. Az elnök törölte viszont azt a projektet, amelynek keretében újbóli Holdra szállást terveztek.

Az űrszondának négy évre lesz szüksége ahhoz, hogy elérje az 1999RQ36-ot. Miután megközelítette, körülbelül öt kilométeres távolságból fél éven át pásztázza majd az aszteroidát, hogy feltérképezze felszínét. Ezek után a tudósok a Földről vezérelve irányítják a szerkezetet, hogy a kisbolygó mely területéről vegyen mintát. Az űrszonda nem száll le az aszteroidára, csak robotkarjaival markol fel 2,3 kilogrammnyi kőzetmintát, amelyet aztán kapszulába zárva hoz a Földre 2023-ban.  • Tippek
  • Hírek