Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Emberi anyatejet ad a klónozott tehén

2011.06.10. 15:20
Világszerte kísérleteznek az emberi tejet termelő tehenekkel, mert ezzel a tejjel egészségesebbek lesznek az emberek.

Kínai kutatók felneveltek 300 olyan tehenet, amelyek örökítőanyagában emberi gének is vannak, és ennek köszönhetően anyatejhez hasonló tejet termel a szervezetük. A különleges állatok tőgye nagyobb adag antibakteriális lizozimot is előállít, és emiatt egészségesebb és táplálóbb tejet adnak.

Ning Li, a pekingi agráregyetem munkatársa abban reménykedik, hogy az átfogó tesztelések után három éven belül piacra tudják dobni a tejet, amely segíthet a csecsemők alultápláltságának leküzdésében.

Az emberi tejben 1600-szor több lizozim van, mint a tehénében - mondta Elizabeth Maga, aki a Kaliforniai Egyetemen végez hasonló kutatásokat. Ennek a fehérjének fontos szerepe van abban, hogy jó legyen a bélflóránk. Azt is számos tanulmány kimutatta, hogy a szoptatott kibabák egészségesebbek, mint azok, akik tápszeren nevelkednek.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Argentínában is született egy tehén, amely emberi tejet termel. Az Isa névre hallgató borjúnak két emberi génje van, ezek felelősek a fontos fehérjék termeléséért. Mivel Isa csak április 6-án jött világra, a kutatóknak még két évet kell várniuk, míg borjadzik, és először lesz teje.