Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az állattartás csökkenti a szőrallergia kockázatát

2011.06.15. 08:52
Egyes szülők óvják gyermeküket az állatokkal történő érintkezéstől, félve, hogy az növeli a szőrallergia kialakulásának kockázatát. Amerikai orvosok most bebizonyították, hogy egy esetleges allergia kisebb, vagy legfeljebb ugyanakkora eséllyel alakul ki az állatokkal együtt felnövő gyerekeknél, mint azoknál, akiknek nincs házi kedvencük.

Ganesa Wegienka, a detroiti Henry Ford Kórház orvosa a georgiai orvosegyetem kutatóival együttműködve egy nagyszabású, hosszú távú tanulmány adatait használta fel a kutatáshoz. A Detroit Childhood Allergy Study elnevezésű vizsgálatban 1987 és 1989 között született gyerekek vettek részt, akiknek egészségi állapotát és életkörülményeit évente rögzítették.

A tanulmányból kiderült, mikor, mennyi ideig volt olyan kutyájuk vagy macskájuk a gyerekeknek, amelyik ideje több mint felét a házban töltötte. 18 éves korában összesen 565 résztvevőtől vettek vért, amelyben a kutatók kutya- illetve macskaallergiára utaló antitesteket kerestek.

A vizsgálat legfőbb eredménye, hogy a háztartásban tartott kutyával illetve macskával felnövő gyerekek nem lesznek gyakrabban allergiások az állatokra, mint a háziállatok nélkül élő társaik. Ezen kívül megmutatkozott a születést követő idő fontossága az immunrendszer szempontjából. Azok a gyerekek, akik első életévükben egy fedél alatt éltek egy macskával, később feleakkora eséllyel lettek allergiások a macskaszőrre, mint cica nélkül cseperedő kortársaik.

A kutyákkal való kapcsolat meglepő módon csak a fiúk egészségének javára válik. Ha első életévükben volt kapcsolatuk kutyákkal, később ők is csak feleannyiszor lettek allergiások a kutyaszőrre. A lányoknál ez esetben nem számított a korai együttélés. A kutatók szerint ennek talán a nemek közti eltérő bánásmód lehet az oka.