Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Új védőoltást vetnek be az agyhártyagyulladás-járvány ellen

2011.06.16. 13:29
Egy új, olcsó védőoltás, amelyet célzottan az agyhártyagyulladás Afrikában gyakori típusa ellen fejlesztettek ki, jelentősen csökkenthetné vagy akár megállíthatná a kontinensen a járványt - közölték kutatók.

A New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban kutatók nemzetközi csoportja ismertette eredményét, amely szerint a MenAfriVac néven forgalmazott, az indiai generikus gyógyszereket gyártó Serum Institute által előállított vakcina 20-szor hatékonyabbnak bizonyult három országban lefolytatott kipróbálásában, mint egy régebbi védőoltás.

A vakcinát a meningitis A típusa ellen fejlesztették ki - általában a járványt ez okozza Afrikában -, és adagonként mindössze fél dollárba kerül. A védőoltást Maliban, Gambiában és Szenegálban tesztelték, és rendkívül eredményesnek találták.

Az agyhártyagyulladást kiváltó baktérium rendszeresen tömeges megbetegedést, járványt okoz a Szaharától délre és az Egyenlítőtől északra fekvő afrikai területeken, az úgynevezett meningitis övben Szenegáltól Etiópiáig.

A járványos agyhártyagyulladás (Meningococcus meningitis) a levegőbe került baktériumok belélegzésével terjed. A betegség hirtelen kezdődik hidegrázással, erős fejfájással, magas lázzal. Az agyhártyák gyulladását hányás, tarkómerevség, aluszékonyság és eszméletvesztés kíséri. Orvosi beavatkozás nélkül a betegség halálozási aránya magas, ám még antibiotikum-terápia esetén is meghal a páciensek 10 százaléka, 20 százalékánál pedig valamilyen fokú agykárosodás marad vissza.