11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Ausztriában randevúzott a neandervölgyi és a modern ember

2011.06.17. 10:14
A mai Ausztria területén, Linz közelében találkozott össze 40 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi és a modern ember egy német kutató szerint. Alexander Binsteiner geoarcheológus szerint afelől csak találgatni lehet, hogy a két emberfajta között voltak-e erőszakos összecsapások.

A terület, ahol a neandervölgyiek és a modern emberek összetalálkozott az a vidék, ahol az Enns a Dunába folyik. Akkoriban ez a régió teljesen másként festett, mint manapság. Leginkább tundrához hasonlított, északon és délen egyaránt gleccserek övezték, rénszarvasok és mamutok legeltek a folyók mentén. Az ő nyomukat követték az emberek, akik a víz mellett, sátorokból és kunyhókból álló, kövekkel megerősített táborokat állítottak, innen indultak vadászni és halászni.

Régészek az elmúlt évtizedekben úgy a modern embertől, mind a neandervölgyiektől hátramaradt több település nyomaira is rátaláltak, a táborok alig néhány kilométerre feküdtek egymástól. A német kutató szerint a két embertípus azonos időben élt egymás mellett. A tárgyi emlékek, eszközök összevetésének eredménye arra utal, hogy egyfajta technológiai transzfer volt a neandervölgyi és a modern ember között. A neandervölgyiek eszközeinek négy százaléka olyan eljárással készült, amelyet a modern embernek tulajdonítanak.

Binsteiner feltételezi, a homo sapiens a Duna mentén vándorolt a vidékre, és az Ennsnél találkozott a már letelepedett neandervölgyiekkel. Az továbbra is rejtély a szakemberek előtt, hogy a találkozás erőszakba torkollott-e. Annyi bizonyos csupán, hogy a neandervölgyi ember később eltűnt, és genetikailag csak elenyésző százalékban él a modern emberben.  • Hírek
  • Bankszámla