Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

2100-ra jelentős tengerszint-emelkedést várnak

2011.06.20. 17:07
Újabb tudományos kutatás jövendöli a tengerszint jelentős emelkedését a század végére: kubai tudósok szerint a szigetországot ölelő víz 85 centiméterrel emelkedik 2100-ra az éghajlatváltozás következtében.

Modellezésekből származó eredmények alapján a század közepére, 2050-re 27 centiméterrel emelkedik a tengerszint - közölte Abel Centella, a kubai meteorológiai intézet tudományos igazgatója.

Arról nincsenek információk, hogy Kuba milyen óvintézkedéseket tesz a tengerszint veszélyesnek ítélt emelkedése ellen. Marcelo Hernández, a szigetország kormányának tudományos tanácsadója egyelőre annyit mondott, hogy azokat a természetes élőhelyeket kell védeni, amelyek csökkenthetik a tenger előretörését.

"Sürgető a mangroveerdők, a korallzátonyok és a tengeri fű, valamint a homokos strandok megóvása. Ezek az ököszisztémák egytől-egyig természetes bástyái a partok éghajlatváltozás elleni védelmének. Ha tönkremennek, nagyobb lesz a kár" - idézte a sajtó Hernándezt.

Idén már több nemzetközi kutatás vetítette előre a tengerszint 80-100, néhol még annál is magasabb emelkedését a század végére. Az emelkedés mértéke a széltől, az áramlatoktól és más tényezőktől függően világszerte változó lesz - jósolták szakemberek.