Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kihalás fenyegeti a kacsacsőrű emlőst

2011.06.24. 13:07

Egyharmaddal csökkentheti az ausztráliai kacsacsőrű emlős élőhelyét az általános felmelegedés, ami a kihalásuk veszélyével járhat - közölték pénteken kutatók. Ez a tojásrakó, részleges vízi életmódot folytató, sajátos megjelenésű emlősfaj, amely hódfarokra emlékeztető, kemény bőr alkotta lapos és széles szájszervéről kapta a nevét, Ausztrália emblematikus állata. Éjjel táplálkozik, és vízfolyások üregeiben él.

Vastag szőrzetének köszönhetően képes a hideg folyók mélyén is megélni, de prémje végzetes lehet számára az általános felmelegedés miatt - figyelmeztetett a Monash Egyetem tanulmánya.

A kacsacsőrű emlős élőhelyének százéves éghajlati adatait tanulmányozva a kutatók felvázolták a populáció - aszályok és hőhullámok miatti - csökkenésének térképét, majd az eredményeket kivetítették a kormány tudományos ügynöksége, a CSIRO által kidolgozott klímaváltozási forgatókönyvekre.

A legpesszimistább változat szerint a faj élőhelye egyharmadával csökken - mondta Jenny Davis kutató, akinek munkái a Global Change Biology című folyóiratban jelentek meg. - Egyéb emberi tevékenységek hatása, például a földművelés kiterjesztése tovább csökkenti a faj élőhelyét. A tudósok félelme szerint a kacsacsőrű emlős a kontinens nagy részén kihalhat, csak néhány kisebb szigeten, az Ausztráliától délre fekvő Tasmaniában, a Kenguru- és a King-szigeten marad fenn.