Elemér
-1 °C
10 °C

Prosztatarák kezelésére használt szer gyógyíthatja a mellrákot

2011.06.27. 16:01

A hormonterápiák az emlődaganatok 30 százalékánál nem hatékonyak, ám cambridge-i kutatóknak a The EMBO Journal című szakfolyóiratban közzétett tanulmánya szerint ezeknek a tumoroknak egy része jól reagálhat a férfiak rákjánál használt szerekre.

A nemi hormonok bekapcsolhatnak olyan géneket, amelyek a sejtek ellenőrizetlen osztódásához vezetnek, ezért ilyenkor daganat fejlődhet ki. Nőknél a mellrák kifejlődésének hajtóereje az ösztrogén női nemi hormon lehet, férfiaknál pedig a prosztatarák kialakulását a férfi nemi hormonok, az androgének irányíthatják.

A mellrák kezelésében áttörést jelentett, amikor olyan szereket fejlesztettek ki, amelyek akadályozzák az ösztrogén hatását, és leállítják a tumor képződését. Ugyanakkor vannak olyan daganattípusok, amelyek nem reagálnak e szerekre – ezek az ösztrogénreceptor-negatív tumorok –, ezért nehezebb a kezelésük. A cambridge-i kutatók most úgy találták, hogy e daganatok egy részének kialakulását valójában férfi hormonok irányítják. Kiderült ugyanis, hogy ugyanazon gének aktiválódtak a férfi nemi hormonoktól, amelyeket az ösztrogénre reagáló tumorokban a női nemi hormonok kapcsoltak be.

Bár az androgéneket – mint a tesztoszteront is – tipikusan a férfi fejlődéssel hozzák összefüggésbe, valójában jelen vannak a nőkben is. „Ez a fontos felfedezés azt sugallja, hogy az ösztrogénreceptor-negatív mellrákkal élő pácienseknél előnyösek lehetnek olyan terápiák, amelyeket a prosztatarákos pácienseknél alkalmaznak" – magyarázta Ian Mills kutatásvezető, hangsúlyozva, hogy a vizsgálatok jelenleg még korai, laboratóriumi szakaszban vannak.

A kutatók szerint a mellrákos esetek 5 százalékában alkalmazhatják majd a személyre szabott terápiát.