Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Húsevő szivacsot találtak

2011.06.28. 14:29

Német és olasz tudósok az olasz és spanyol partok mentén, nagy mélységben bukkantak a tengeri állatokra, amelyek kicsi rákokkal táplálkoznak. Egyes telepeik olyan eldugottan és mélyen (a vízszint alatt akár 700 méteren) találhatók, hogy csak víz alatti robotok segítségével tudták felfedezni őket.

Olyan szivacsokról van szó, amelyek táplálkozási módja teljesen eltér az eddig ismert társaikétól - mutatott rá a közlemény szerint az Oceana egyik igazgatója, Ricardo Aguilar. Jelezte, hogy ezeknek az állatoknak az úgynevezett barcelonai egyezmény védelmet biztosít.

A sajátos szivacsok azért kénytelenek húsra fanyalodni, mert mélytengeri életterükben más táplálék csak elégtelen mennyiségben áll rendelkezésre. Egy-egy kicsiny rákot több mint tíz napig emésztenek.

A húsevő szivacsokat eddig feltehetően azért nem fedezték fel nyílt tengeren, mert méretük kicsi, és nagyon gyenge szerkezetűek.

Agilar szerint megtalálásuk annak fontosságát is mutatja, hogy a mélytengeri kutatásokat fokozni kell, továbbá nagy gondot kell fordítani a megismert fajok védelmére, mert létüket ellenkező esetben veszély fenyegeti.