Létrehozták a világ legerősebb mágnesét

2011.06.29. 07:19

Néhány ezredmásodpercig sikerült fenntartani a 91,4 tesla erejű mágneses mezőt.

A Drezdai Nagy Mágneses Tér Laboratórium (High Magnetic Field Laboratory Dresden, HLD) közleménye szerint az új rekordot egy 200 kilogrammos tekercsel sikerült elérni. Ez a teljesítmény azért számít rendkívülinek, mert ilyen erős mágneses teret hagyományos elektromágnesekkel nem lehet előállítani.

Egy átlagos hűtőmágnes mágneses mezeje csupán 0,05 tesla, a hagyományos, vasmagból és rézvezetékekből álló elektromágneseket 25 teslánál már olyan erők érik, amelyek valósággal szétrobbantják a tekercs magját - magyarázta Joachim Wosnitza, a HLD vezetője.

A 91,4 teslás mágnes előállításához különleges eljárásra volt szükség, olyan magot kellett készíteni, amely a tengerszinten mért légköri nyomás negyvenezerszeresét is képes elviselni.

Ilyen erős mágneseket anyagkutatási vizsgálatokhoz, szupravezetők tanulmányozására használnak és a jövő elektronikai alapanyagainak kifejlesztéséhez még ennél is erősebb mágnesekre lesz szükség.

A korábbi mágnesesmező-rekordot 89 teslával amerikai (Los Alamos-i) kutatók tartották.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás