Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Majdnem űrszeméttel ütközött az ISS

2011.06.29. 07:01

Az asztronauták - három orosz, két amerikai és egy japán - az ISS-hez csatlakozott két visszatérési egységben leltek menedékre, miközben az űrszemét nagyjából 250 méterre száguldott el a 110 méter széles űrállomástól.

Az amerikai űrhivatal tájékoztatása szerint az asztronauták közép-európai idő szerint délután fél egy körül hagyták el az űrállomást. Az űrszemét alig fél órával később haladt el közvetlenül az ISS mellett. Ezután az űrhajósok visszatérhettek az űrbázisra.

Orosz forrásból úgy tudni, túl későn sikerült beazonosítani a közeledő űrszemetet ahhoz, hogy módosítani lehessen az űrállomás pályáját, ezért utasították a legénységet, hogy hagyják el az űrbázist, és foglaljanak helyet a két Szojuz kapszulában, hogy vész esetén leválhassanak az ISS-ről, és visszatérjenek a Földre.

Rengeteg törmelék kering az űrben, többek között elégett rakétafokozatok megmaradt darabjai, illetve lejárt élettartamú műholdak.

Az ISS mindig kitér ezek elől, de a néhány centiméteres űrszemetet nehéz beazonosítani. Utoljára bő két éve kellett riadóztatni az űrbázis legénységét veszélyesen közeledő űrszemét miatt.

Szakértők szerint csekély mennyiségű űrszemét is komoly kárt okozhat a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásban.