Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A túlsúlyos férfiak kisebb eséllyel válhatnak apává

2011.07.05. 11:14

A túlsúlyos vagy elhízott férfiaknak kisebb az esélye arra, hogy szülővé váljanak, mert hímivarsejtjeik száma kisebb, minősége gyengébb - állapították meg összehasonlító elemzésükben kutatók, akik eredményeiket hétfőn ismertették az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján.

Az eddigi legnagyobb ilyen jellegű összehasonlításban 1940 férfi spermiumát vizsgálták. Kiderült, hogy minél nagyobb volt a résztvevő túlsúlya, annál gyengébb volt a sperma minősége.

"A túlsúly változásokat okoz a spermium jellemzőiben, vélhetően hormonális okok miatt, és ez a hímivarsejtek kisebb számához, mozgékonyságuk és életképességük csökkenéséhez vezet, ami gyengíti a megtermékenyítő képességet" - mondta el Paul Cohen-Bacrie kutatásvezető, a párizsi Eylau-Unilabs tudományos igazgatója. A svájci székhelyű hálózatnak 12 európai országban van laboratóriuma.

A vizsgálat eredménye szerint a spermiumok száma tíz százalékkal volt alacsonyabb a túlsúlyos férfiaknál és húsz százalékkal az elhízott férfiaknál normál testsúlyú társaikhoz képest. Azoknak a férfiaknak az aránya, akiknek nulla volt a spermiumszáma, csaknem négyszer nagyobb volt az elhízottak körében, mint a normál testalkatúaknál (3,8 százalék az 1,0 százalékhoz képest).