Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Növeli a szívkockázatot a dohányzásról való leszokást segítő szer

2011.07.05. 13:48

Egészséges, középkorú dohányosoknál az egyik legnépszerűbb leszokást segítő szer növelte a szívroham és más, súlyos szívproblémák előfordulásának kockázatát - ismertették tanulmányukban amerikai és brit kutatók.

A tanulmányhoz a Pfizer Champix (az Egyesült Államokban Chantix) néven forgalmazott szere 14 klinikai próbájának adatait elemezték. Megállapították, hogy a varenicline hatóanyag szedése mellett a kórházi kezelést igénylő, esetleg halállal végződő, súlyos szívproblémák kialakulásának valószínűsége 72 százalékkal volt magasabb a placebót szedőkhöz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóságnak, az FDA-nak - amely júniusban már kibocsátott egy figyelmeztetést a szer biztonságosságával kapcsolatban - az új eredményeket is figyelembe kellene vennie. A tanulmányban áttekintett klinikai próbákba összesen 8200 egészséges embert vontak be.

"Új kutatásunk megváltoztatja a varenicline kockázat-haszon profilját" - emelte ki Sonal Singh kutatásvezető, a Johns Hopkins Orvosi Egyetem munkatársa. A szakember hangsúlyozta, hogy az emberek a kardiovaszkuláris kockázatok csökkentése miatt akarnak leszokni a dohányzásról, ám ebben az esetben olyan szert szednek, amely éppen annak kockázatát emeli, amit el akarnak kerülni.

A szer gyártója közleményben adta tudtul, hogy nem ért egyet az adatok Singh-féle értelmezésével. Úgy véli, hogy az elemzésnek számos korlátja van, a legjelentősebb az, hogy az események kis számából von le következtetést.

Az FDA júniusban döntött úgy, hogy a Chantix gyártójának a betegtájékoztatóban fel kell tüntetnie, hogy az alkalmazott hatóanyag némiképp növeli a szívproblémák kockázatát azoknál a pácienseknél, akiknek meglévő kardiovaszkuláris betegségük van. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság akkor arra is utasította a Pfizert, hogy végezzen nagy méretű, összetett elemzést (úgynevezett metaanalízist) az eddigi klinikai próbák adataiból, és tájékoztassa annak eredményéről a közvéleményt. A szert a világ csaknem kilencven országában forgalmazzák, csupán az Egyesült Államokban mintegy hétmillióan szedik.