A lányok gyakrabban emlékeznek álmaikra, mint a fiúk

2011.07.07. 07:27

Gyakrabban képesek visszaemlékezni álmaikra a lányok, mint a fiúk. A Bázeli Egyetem felmérésében összesen 5600 fiatal vett részt, akik írásban válaszoltak az álmokat, alvást, stresszt és kreativitást érintő kérdésekre. Kereken húsz százalékuk vallott úgy, hogy gyakran, illetve rendszeresen emlékszik álmára. A válaszolók harminc százaléka viszont csak nagyon ritkán, vagy gyakorlatilag soha nem tudja másnap visszaidézni, mit álmodott.

A kutatóknak a Journal of Adolescent Health című szaklapban közölt tanulmánya szerint egyértelműek a nemek közti különbségek: a lányok lényegesen gyakrabban - egytől hatig terjedő skálán 4,9-szer, a fiúk 4,2 alkalommal - emlékeznek álmaikra.

Serge Brand, a Bázeli Egyetemi Pszichiátriai Klinika munkatársa elmondta, ezek a különbségek a felnőttek esetében már korábban is ismertek voltak, a fiatal korosztályt illetően azonban nem léteztek még adatok.

"A tapasztalatok szerint a lányok kevésbé jó alvók, mint a fiúk, és gyakrabban felébrednek. Ezáltal az ébrenléti állapotuk és tudatállapotuk gyakrabban változik, és megnő az esélye, hogy emlékeznek az álmukra. A lányok egyébként is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak lelki életüknek, mint a fiúk" - fejtette ki Brand.

A korábbi tanulmányok elsősorban az álmok tartalmára koncentrált. Egy kanadai kutatás például arra világított rá, hogy a fiatalok álmai nemtől függetlenül többnyire öt fő téma körül forognak: az üldözöttség, a zuhanás, szexuális tapasztalatok, az elkésés valamint az iskola, tanulás, tanárok témacsoport. Sok fiatalra vannak hatással álmai: 39 százalékuk szerint az álmok gyakran befolyásolják a következő napi hangulatukat.

A rémálmokkal ellentétben a normál álmokra való emlékezés az egészséggel, a közérzettel és a kreativitással is összefüggésben áll. Azok a fiatalok, akik jókedvűek és magukat általában jó alvónak tartják, inkább emlékeznek álmaikra, mint a többiek. Ugyanígy a kreatív fiatalok is gyakrabban képesek visszaidézni álomképeiket.  • Hírek
  • Hírek