Judit
3 °C
7 °C

Tanulmány kérdőjelezi meg a sófogyasztás csökkentésének előnyeit

2011.07.07. 07:41

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a sófogyasztás kismértékű visszafogása csökkentené a szívbetegségek kialakulása vagy a korai halálozás kockázatát - közölték szerdán megjelent elemzésükben brit kutatók.

A The Cochrane Library elnevezésű nyílt internetes adatbázisban közzétett tanulmányban a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a sóbevitel visszafogása némiképp csökkenti ugyan a vérnyomást, ám ez nem vezetett kisebb halálozási arányhoz vagy a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához.

Rod Taylor kutatásvezető, az Exeteri Egyetem munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormányok egyre alacsonyabb határértékeket állapítanak meg az egészséges sóbevitelre, és a gyártók igyekeznek termékeikből eltávolítani a sót, szükség lenne az eddiginél nagyobb méretű klinikai próbákra is, hogy megismerjük a sófogyasztás csökkentésének előnyeit és kockázatait.

Az áttekintésben hét korábbi tanulmány adatai szerepeltek, melyekbe összesen 6489 résztvevőt vontak be, ám a kutatók úgy vélik, legalább 18 ezer embertől származó adatokra lenne szükség egyértelmű következtetések levonásához.

Az elemzést igen gyorsan számos kritika érte szakemberek részéről. Francesco Cappuccio, a Warwick Egyetem táplálkozási szakértője például meglepően gyenge munkának nevezte, Simon Capewell, a Liverpooli Egyetem epidemiológusa szerint pedig csalódást keltő és nem meggyőző az áttekintés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?