Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyre veszélyesebb az óceáni hulladék a cetekre

2011.07.10. 18:48

A világ tengereinek felszínét egyre nagyobb mértékben borítja műanyag szemét, amely halálos veszélyt rejt a bálnákra és delfinekre. Az állatokat a hajók is fenyegetik, a Természetvédelmi Világalap (WWF) azt sürgeti, hogy a járművek jelentsék, ha cetekkel ütköztek. A bálnákra és delfinekre leselkedő veszélyekre állatvédők és tudósok hívták fel a figyelmet a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) hétfőn a Jersey szigetén kezdődő tanácskozása előtt.

A WWF szerint egyre többet hallani szétszaggatott ámbrás cetekről és pórul járt delfinekről, az állatok rendszeresen találkoznak össze hajókkal. A szervezet épp ezért azt javasolja, a hogy a forgalmas tengeri utakon közlekedő hajóknak legyen bejelentési kötelezettségük, ha átgázolnak a tengeri emlősökön.

Ezek a találkozások lassacskán már nagyobb veszélyt jelentenek a bálnavadászatnál - hangsúlyozta a WWF vasárnap. A Természetvédelmi Világalap ennek kapcsán rámutatott, noha 25 éve vadászati tilalom van érvényben, évente mégis 1500 bálnával végeznek halászok. "A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság csigatempóban mozog az állatok védelmében" - bírálta az IWC-t a szervezet.

Szakemberek növekvő veszélyforrásként jelölték meg a világ tengerein úszó műanyag szemetet is. A bálnák és delfinek sok káros anyagot - műanyag zacskókat, törmeléket és halászhálókat - nyelnek le, és ez okozza vesztüket.