Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Esőisten 60 tonnás szobrát tárták fel Mexikóban

2011.07.13. 10:07

Tlalok, az azték esőisten hatalmas szobrát tárták fel Mexikóban, Morelos-szövetségi államban. A VIII. századból származó, egyetlen kőtömbből kifaragott 60 tonnás szobor egy bevásárlóközpont építésekor került elő. A Mexikói Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) szakemberei szerint az aztékok az arccal a Popocatépetl-hegycsúcs felé felállított szobor előtt fohászkodtak az esőért.

Tlalok az azték mitológiában az eső, a mennydörgés és a jó termés istene, minden ehető növény ura. Kultusza az Kr. e. II. századtól terjedt el, és fokozatosan kiszorította Ketzalkóatl archaikusabb kultuszát. Az azték felfogás szerint jóságos isten, de árvízzel, aszállyal, jégesővel, faggyal és villámcsapással kárt is tud okozni. Hegytetők vagy a Mexikói-öböl felett lévő felhőkben lakozik a palotájában. A palota belső udvarának négy sarkában egy-egy óriási amfora áll, ezekben van a termékenyítő eső, az aszály, a növényeket sújtó betegségek és a pusztító záporok.

Tlalok sújtotta az embereket reumával és vízkórral. Ezért a reumások, vízkórosok, a villámcsapás miatt elhunytak, valamint a vízbe fulladt emberek Tlalok égi palotájába kerültek, ahol nagy bőségben állt rendelkezésükre víz, étel és virág.