Mihály
2 °C
16 °C

Lelet bizonyítja a dinók gyors kihalását

2011.07.13. 17:08
Az utolsó dinoszauruszok egyikét fedezhették fel a Yale Egyetem paleontológusai a Montana állambeli Hell Creek-formációban.

A majdnem félméteres szarvval büszkélkedő triceratopsz maradványait mindössze 12,5 centiméterrel az úgynevezett kréta-tercier (K-T) határvonal alatt találták, amely a 65 millió évvel ezelőtti tömegkihalási eseményt jelöli az üledékes kőzetben.

Harminc éve született az az elmélet, amely szerint a dinoszauruszok kihalását egy meteor becsapódása okozta. A paleontológusok közül sokan azonban megkérdőjelezik a teóriát, mondván, hogy dinoszauruszok már a becsapódást megelőzően fokozatosan kihaltak. A legnyomósabb érvük az, hogy a dinoszaurusz-fosszíliák a K-T határ alatt három méterrel tűnnek el az üledékes kőzetekből.

"A felfedezés arra utal, hogy a háromméteres hézag nem létezik. Az a tény, hogy az adott egyed közel volt a K-T határvonalhoz, arról tanúskodik, hogy a becsapódásig némely dinoszaurusz kiválóan megvolt" - hangsúlyozta Tyler Lyson, a tanulmány vezető szerzője.

A paleontológusok ugyan nem tudták megállapítania a dinoszaurusz pontos korát, a jelek szerint a triceratopsz a becsapódás előtt néhány ezer évvel élhetett. "A lelet tanúsága alapján a dinoszauruszok nem fokozatosan haltak ki" - közölte Lyson.

A Triceratops a növényevő ceratopsida dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt Észak-Amerika területén. A nagy nyakfodorral és három szarvval rendelkező, négy lábon mozgó, a modern orrszarvúéhoz hasonló testű állat az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz.